Βίλα Ηρώδη Αττικού
Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των Ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων βρίσκεται στην αρχαία κώμη της Κυνουρίας, Εύα, της οποίας σώζονται ελάχιστα λείψανα.
Ο χώρος της Βίλας εκτείνεται σε 20χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, λίγο μετά το χωριό Κάτω Δολιανά και απέναντι από τη Μονή Λουκούς και αποτελεί ένα από τα πλουσιότερα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη αρχικά του περιηγητή Leake και στη συνέχεια των αρχαιολόγων Θεόδωρου και Γεώργιου Σπυρόπουλου.
Τελευταίο αρχαιολογικό εύρημα η στήλη με ονόματα πεσόντων Μαραθωνομάχων. Εύρημα που αποδεικνύει τη σχέση καταγωγής του Ηρώδη με το Μαραθώνα, αλλά και ότι επρόκειτο για δημιούργημα μεταγενέστερο δικό του. Ο Ηρώδης Αττικός ήταν φιλόσοφος, πολιτικός και λάτρης των έργων τέχνης και επέκτεινε τη βίλα του πατέρα του στην Εύα, με υδραγωγεία, λουτρά, αγάλματα.
Η βίλα αποτελεί ύψιστο μνημείο της ηρωολατρείας των Αθηναίων ενώ βρίσκεται σε ένα ωραίο τοπίο, που διέθετε ευφορία εδάφους, είχε πολλά θηράματα και αποτέλεσε μουσείο της αρχαίας τέχνης. Η βίλα, δείγμα ξεχωριστής αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας, διαθέτει μεταξύ άλλων αίθριο, τεχνητή τάφρο- ποταμό, τρεις στοές, ψηφιδωτά δάπεδα, λουτρικό συγκρότημα και κίονες. Στο σχεδιασμό της Πολιτείας βρίσκεται η δημιουργία στεγάστρου για την προστασία των ευρημάτων.
Ίδρυμα Ζαφείρη
Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον Γεώργιο Παπαγεωργίου. Είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου «Αρκαδία» της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας.Το ίδρυμα συστάθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1980 και από τους κυριότερους σκοπούς του είναι η μορφωτική, πνευματική και εκπολιτιστική ανάπτυξη των κατοίκων του Άστρους.
Στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου στο Άστρος πραγματοποιούνται κάθε είδους πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, στεγάζονται σύλλογοι και σωματεία, γίνονται διάφορα μαθήματα, λειτουργεί κινηματογραφική λέσχη και βιβλιοθήκη. Το Ίδρυμα έχει εκδώσει τα βιβλία Θυρεάτης Γη, Η Βιβλιοθήκη της Σχολής Καρυτσιώτη, Γλυπτά από τη Θυρεάτιδα Κυνουρίας, Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους.
Καταφύγιο Πάρνωνα
Βρίσκεται σε υψόμετρο 1420 μέτρων. Πάνω από το χωριό Βαμβακού Λακωνίας, στη θέση Αρνόμουσγα. Τέθηκε σε λειτουργία το 1973 από τον ΕΟΣ Σπάρτης και ήταν δωρεά του George Pierce.
Το καταφύγιο απέχει δύο ώρες πορείας από τη Βαμβακού, ενώ μέσω Καστάνιτσας η διαδρομή είναι μέσα στη φύση είναι μοναδική. Το καταφύγιο δε διαθέτει ρεύμα, έχει τζάκι, σόμπα και γκάζι για μαγείρεμα ενώ υπάρχει και φυσική πηγή νερού.
Η δυνατότητα φιλοξενίας είναι 34 άτομα. Για να κλείσει κανείς διαμονή πρέπει να έχει επικοινωνήσει με τον ΕΟΣ Σπάρτης.
Η περιοχή του Καταφυγίου είναι ιδανική για ερασιτέχνες αστρονόμους οι οποίοι κάθε χρόνο πραγματοποιούν στην περιοχή αστροπαρατηρήσεις. Επίσης με βάση το καταφύγιο μπορεί ο επισκέπτης να περιηγηθεί το βουνό μέσω σηματοδοτημένων διαδρομών, ενώ η θέα κόβει την ανάσα. Από το καταφύγιο ξεκινά διαδρομή μέσω μονοπατιού για την υψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα την Μεγάλη Τούρλα.
Yδροβιότοπος Μουστού
Ένας εκ των δύο υγροτόπων της Ανατολικής Πελοποννήσου – ο άλλος είναι του Φωκιανού. Βρίσκεται 4 χιλιόμετρα μετά το Άστρος και αποτελεί καταφύγιο μεταναστευτικών πουλιών. Σημαντική δε είναι η χλωρίδα της περιοχής.
Η λίμνη τροφοδοτείται με νερά πηγών και απορρέει στον κόλπο του Άστρους με δύο κανάλια. Μαζί με το οικολογικό πάρκο του Πάρνωνα έχει ενταχθεί στη Natura 2000 και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή.
Η περιβαλλοντική σημασία της λίμνης είναι τεράστια ενώ λέγεται ότι εκεί υπήρχε το παλιό λιμάνι του Άστρους. Τα νερά της λίμνης είναι υφάλμυρα και έχουν θεραπευτικές ιδιότητες λόγω των θειούχων αλάτων που υπάρχουν σε αυτά. Το νερό θεωρείται ιδανικό για όσους έχουν ρευματικές αλλά και άλλες παθήσεις.
Μουσείο Άστρους
Παίρνοντας το δρόμο με κατεύθυνση το Άστρος θα συναντήσουμε το Αρχαιολογικό Μουσείο, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και στεγάζεται στο διατηρητέο κτίριο της Σχολής Καρυτσιώτη.
Μέσα στο Μουσείο υπάρχουν πολλά σημαντικά εκθέματα, που προέρχονται κυρίως από την έπαυλη του Ηρώδη Αττικού (2ος µ.χ. αιώνας ), η οποία βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιόμετρα δυτικά από το Παράλιο Άστρος και είναι δίπλα σχεδόν στο µοναστήρι της Λoύκους (Μεταμόρφωση της Σωτήρος, έτος ίδρυσης 1117 μΧ.).
Επίσης εκθέματα υπάρχουν και στην αυλή του Μουσείου (περίτεχνα ανάκλιντρα, κιονόκρανα κ.λπ.), καθώς και πολλά άλλα, ιδιαίτερα σημαντικά, που δυστυχώς βρίσκονται στοιβαγμένα στα υπόγεια του Μουσείου, λόγω έλλειψης εκθεσιακών χώρων.